Какви пенсии предлага „най-успешната пенсионна система“ в Чили

Характерна черта на финансовите пирамиди е, че работят много добре до момента, в който трябва да почнат и да плащат, а не само да прибират парите на хората. Но идва и момента на истината. Схемата в Чили започва да действа много успешно (за собствениците на „частни пенсионни фондове“) през 1981 г. От тогава са минали над 30 успешни години на свръхпечалби, а за пенсионерите в Чили резултатът е следния:

Среден размер на пенсията по видове в UF през месец ноември 2011 г.

Вид на пенсията

Брой пенсионери

Среден размер UF)

Пенсия за старост

370 025

6,99

Пенсия за старост при по-ранно пенсиониране

245 468

11,31

Пенсия за инвалидност

75 497

9,43

Пенсия за частична инвалидност

10 044

7,83

Вдовишка пенсия

140 741

6,40

Пенсия за сираци

54 847

2,20

Други пенсии

14 702

3,09

Какво е това UF?
Индекс, тъй като страната Чили има много стабилна валута, което е разбираемо в страна с толкова свободна икономика и благоденстващо население, ниска степен на корупция и т.н. Вместо да си използват стабилната валута за мерна единица, ползва се индекс. Но недейте да мислите, че валутата на Чили не е много стабилна, както приляга на либерална държава, със стабилна свободна пазарна икономика и т.н.

Към 30 ноември 2011 г. 1 UF = 22 213,43 чилийско песо

Към 10 януари 2012 г. 10 000 чилийско песо = 29,9543 лева

Следователно при сметките ще приемем, че 1 UF = 66,54 лева

Като преизчислим горната таблица излиза следното:

Вид на пенсията

Брой пенсионери

Среден размер (в лева)

Пенсия за старост

370 025

465,11

Пенсия за старост при по-ранно пенсиониране

245 468

752,57

Пенсия за инвалидност

75 497

627,47

Пенсия за частична инвалидност

10 044

521,01

Вдовишка пенсия

140 741

425,86

Пенсия за сираци

54 847

146,39

Други пенсии

14 702

205,61

Все пак е добре да се съберат пенсиите за старост, за да се види масовия случай каква е пенсията, която се предлага от така успешните частни пенсионни фондове в Чили.

Излиза, че пенсия за старост от частни пенсионни фондове в Чили получават 615 493 пенсионера, като средния й размер е 579,75 лева.

Леле, супер, а средната българска пенсия е под 300 лева… Това е от модела, трябва Чили модел и пенсиите и в България ще скочат като при тях?

Само няколко подробности преди това – като за начало това са средните пенсии на най-богатите пенсионери в Чили. Колко взимат останалите?

Минималната пенсия в страната разбира се. И тази пенсия е за сметка на държавния бюджет. През 2012 г. специалната програма на правителството, целяща да спаси мнозинството пенсионери от крайна бедност, ще покрие пенсионерите от 60% най-бедни семейства в Чили, като ще им предостави минимална държавна пенсия, тъй като частния пенсионен фонд не им предлага дори толкова. Пенсиите от тип PBS (Old-Age Basic Solidarity Pension) се предоставят за тези пенсионери, които нямат никакви средства в частен пенсионен фонд и са в размер на около 235 български лева. Добавки от държавния бюджет от типа APS (Old-Age Solidarity Pension Contribution) се предоставят на пенсионерите в някое от 60% от най-бедните семейства в Чили, които имат право на пенсия от частен фонд, но която е под определен размер. Тези добавки са в среден размер от около 142 български лева. От тези спасителни схеми на правителството са обхванати мнозинството от пенсионерите в Чили.

Още няколко подробности трябва да се споменат преди да се направят по-генерални изводи. Например колко е минималната работна заплата в Чили? До юли 2012 г. ще е 182 000 чилийско песо. Това прави 545,17 български лева.

Имайки предвид и този съвсем маловажен факт, да се върнем към пенсиите, които тези така успешни частни фондове предоставят и какви са спасителните мерки на правителството за мнозинството пенсионери в Чили, само че този път стойностите ще се представят като съотношение между размера на средната пенсия и минималната работна заплата в Чили:

Вид на пенсията

Брой пенсионери

Съотношение спрямо минималната работна заплата

Пенсия за старост

370 025

85,31%

Пенсия за старост при по-ранно пенсиониране

245 468

138,04%

Пенсия за инвалидност

75 497

115,10%

Пенсия за частична инвалидност

10 044

95,57%

Вдовишка пенсия

140 741

78,11%

Пенсия за сираци

54 847

26,85%

Други пенсии

14 702

37,71%

Минималната пенсия, с която правителството в Чили спасява значителна част от пенсионерите е 43,11% от минималната работна заплата в страната. Добавките, които правителството дава на пенсионерите, които имат над 0,00 песо в „частен пенсионен фонд“ и принадлежат към 60% най-бедни семейства в страната, са средно 26,05% от минималната работна заплата.

Но тези проценти едва ли говорят твърде много на българския гражданин. Като ги преобразуваме според българската минимална работна заплата (290 лева от 1 май 2012 г.) излиза, че ако някой голям мозък беше въвел чрез чилийската диктатура през 1980 г. Пинера схемата в България, то българската средна пенсия за най-богатата част български пенсионери щеше да е 308,39 лева (579,75 / 545,17 * 290). А спасителната минимална пенсия за сметка на правителството щеше да е 125,02 лева (43,11% от 290 лева). Средната правителствена добавка за пенсионерите, които имат над 0,00 песо в частен пенсионен фонд и са в най-бедните 60% семейства в страната щеше да е 75,55 лева. Ако не са в най-бедните 60% от семействата няма нищо.

В същото време собствениците на тази схема щяха да са реализирали 30 години свръхпечалби.

Ето това е най-големия успех на чилийската схема и повече хора трябва да знаят за него.
Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

15 коментара to “Какви пенсии предлага „най-успешната пенсионна система“ в Чили”

  1. Asta La Vista принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ | Alexander Todorov Network Says:

    […] Ако някой ревне сега, че Чили е развита държава, дори и да приемем, че това е така, то в Чили се подготвят нови реформи на пенсионната […]

  2. Да приватизираме задължителните частни пенсионни фондове « Alexander Todorov Network Says:

    […] Пинера дава възможност на работника да се осигурява за пенсия вместо в държавния пенсионен фонд в частни пенсионни фондове. Всъщност тази възможност е дадена на тези, които до момента на революцията са имали някакъв трудов стаж. Тъй като новата система е много хубава, почти цялото население доброволно се присъединява към нея, не трябва да има никакво съмнение, че всички са се присъединили доброволно. Онези, които до момента на революцията не са работили, те няма какво да избират толкова – за тях направо новата система на частните фондове. Демократичния диктатор Аугусто Пиночет е взел решението, да не вземат младите и зелените да се объркат кое е хубавото. Обаче тази нова система на частните фондове е предвидена само за цивилното население – работниците. Полицаите и военните остават в държавната пенсионна система искат или не искат. Защо? Ами защото не работят. За тях лоша държавна пенсия, а за работниците хубава пенсия от частен пенсионен фонд. […]

  3. Пиявиците – задължителни “частни пенсионни фондове” към септември 2012 г. « Alexander Todorov Network Says:

    […] прибира парите, а когато трябва да почне да се плаща… тогава държавата да плати (този ефект може да се нарече “да си платиш данъците […]

  4. Търгашите – отдел Задължителни “частни пенсионни фондове” към юни 2012 г. « Alexander Todorov Network Says:

    […] парите, а когато трябва да почне да се плаща… е, тогава държавата да плати (този ефект може да се нарече “да си платиш […]

  5. 1211 – Измамата принудителни задължителни “частни пенсионни фондове” « Alexander Todorov Network Says:

    […] са налице, схематата е с тенденция – пълна катастрофа за данъкоплатеца по чилийски (и невероятен успех и свръхпечалби за собствениците […]

  6. Подготвят Чехия за разграбване « Alexander Todorov Network Says:

    […] втория най-голям износител на медна руда на планетата. Пенсиите в Чили са по-успешни от тези в България (за огранизаторите на схемата). А какво да кажем за […]

  7. Скритата реклама на принудителните задължителни “частни пенсионни фондове”, чрез насаждане на страх « Alexander Todorov Network Says:

    […] проблеми и всеки ще е отговорен за старините си“. Чили как добре се справят, хайде като […]

  8. Индекс на Херфиндал-Хиршнер (Herfindahl-Hirschman Index – HHI) и принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ « Alexander Todorov Network Says:

    […] картофи, трябва да отлежат, иначе схемата не работи 5. Чилийските картофи са наистина много големи и вкусни, 30 години отлежали, […]

  9. Alexander Todorov Network Says:

    1. Над първата таблица си има линк. Но ето пак за невярващите: http://www.safp.cl/safpstats/stats/.si.php?id=inf_estadistica/afipen/mensual/2011/11/m00.html
    2. Хайде пак с вицовете за БВП :-). БВП на глава от населението е абсолютно никакъв показател, още по-малко за равнището на пенсиите. Чили е втория в света износител на мед. Нормално е да имат висок БВП и който смята по този начин, ще остане с впечатлението, че там нещата са много добре. Но дали ползите от БВП отива в хората? Или някъде другаде отива? Отговорът е вече добре известен.
    Между другото как може да се обясни за простолюдието, че Чили е много успешна страна (от гледна точка за хората), обаче едни 3 нули май са й в повече към паричните знаци? Дали в Чили не са всички милионери? Само че както бяха и българите милионери през 90-те?
    3. В момента в Германия схемата е най-добрата в света, но има какво да се желае. Те си налагат данък върху пенсиите, така че да не ги мислим. Освен това не разчитат на „капиталово натрупване“ и няма какво да губят. В Чили въпросът не стои така. Много е подозрително дали в следващите години няма да се окаже, че активите в задължителните пенсионни дружества не са кухи, и смехотворните пенсии (по-ниски от българските като съпоставим стандарта за издръжка) изобщо нямат покритие и ще трябва да се орежат драстично преди самите „частни пенсионни фондове“ окончателно да ги закрият и в Чили. Страната, която е жертва на експеримент върху социалното си осигуряване. Експеримент, който доказано фалира в Германия преди 100 години. Но на бедните чилийци с диктатура са им наложили над 30 годишното робство до момента.

  10. 1 Says:

    Глупости и манипулации. В частното пенсионно осигуряване взимат толкова, колкото са внесли. Които не са внасяли, взимат подаяния от държавния бюджет. Затова публичния дълг в Чили е около 6% от БВП, а в загиващата „социална“ Европа е средно 90% (дори в отличника Германия е близо 80%). С пари, взети назаем от бъдещите поколения, и баба знае да дава големи пенсии… Балона Гърция се пукна, балона Унгария също…
    Частното пенсионно осигуряване възпитава отговорни и рационални хора, а всякаквите там солидарни системи – търтеи и муфтаджии. Сегашните пенсионери трябва да си понесат последствията, че вместо да правят деца, са си гледали кефа навремето. ЦОЦИАЛИЗЪМА УМРЯ !

    • Alexander Todorov Network Says:

      Самите факти, цифрите са официални. Това са изключително успешните пенсии в Чили. Това е големия успех на схемата – свръхпечалба за собствениците на тези „частни фондове“ и мизерия за пенсионерите. Няма Цоциализъм, няма капитализъм. Подобие на Чили схемата вече е фалирало в Германия преди 100 години. От тогава на тях и през ум не им минава отново да експериментират с „капиталово натрупване“, още повече в задължителни „частни фондове“.

      • 1 Says:

        1. Не сте посочил източник на информацията която изнасяте, та да се прецени доколко е достоверна.
        2. При съпоставим БВП на глава от населението, пенсиите в Чили са значително по-високи от тези в България. Следователно системата там работи, а тука – не!
        3. В момента в Германия фалира и тая им схема, то се видя, че тя работи докато може да се взима назаем…. Когато доверието на кредиторите в социалното „Понци“ на държавата умре, то и държавата фалира….

    • Заблудени-хора-бол Says:

      ГРЕШКА ПРИЯТЕЛ: В частното пенсионно осигуряване „НЕ“ взимат толкова, колкото са внесли А ВЗЕМАТ токова колкото им е „РЕАЛНАТА ДОХОДНОСТ – Таксите“

      Частната пенсионна система е в ръцете на ЧАСТНИЦИ а не на хората които си влагат парите там и те си гледат интереса, т.е. как да печелят. ПРИМЕР: Лас Вегас е построен с такива фондове в САЩ през 50г, но пенсионерите не са видели нищо от тях. Т.е. не разчитай на пари от ЧПФ.

      В момента ЧПФ са с РЕАЛНА доходност по малка от инфлацията – по официалната статистика на КФН. „АКО НЕ ЗНАЕШ КАКВО Е ИНФЛАЦИЯ – по добре не пиши тука“ = ЗАБЛУДЕНИ ХОРА бол….


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.