Авансови вноски за корпоративен данък

Мнозинството от хората вероятно не знаят, че фирмите са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък през годината. Може би поради причината, че тези авансови вноски не касаят малките фирми? Или защото никой не си прави труда да разясни на бизнеса какви са правилата на играта?

Съдържание

1. Правна регламентация
2. Кой е длъжен да прави авансови вноски за корпоративен данък?
3. Месечни авансови вноски за корпоративен данък
4. Тримесечни авансови вноски за корпоративен данък
5. Как се определят месечните авансови вноски за корпоративен данък
6. Как се определят тримесечните авансови вноски за корпоративен данък
7. Деклариране на авансовите вноски за корпоративен данък
8. Декларация за промени на авансови вноски
9. Санкции при превишение на годишния корпоративен данък над определените авансови вноски
10. Внасяне на авансовите вноски

1. Правна регламентация

Закон за корпоративното подоходно облагане, глава 14

2. Кой е длъжен да прави авансови вноски за корпоративен данък?

Всички фирми, които имат реализирани през предходната година приходи от продажби от поне 300 хиляди лева (без ДДС). Да се разбира, че ако се регистрира през 2013 г. нова фирма, тя няма как да дължи авансови вноски за корпоративен данък, тъй като няма как през 2012 г. (предходната) да е реализирала нетни приходи от продажби за поне 300 хиляди лева, тъй като не е съществувала. Тези фирми, които през 2012 г. са имали нетни приходи от продажби за поне 300 хиляди лева са длъжни през 2013 г. да правят авансови вноски за корпоративен данък. При добро желание всяка фирма може да прави доброволно авансови тримесечни вноски за корпоративен данък. Когато авансовите вноски се правят доброволно фирмата няма да бъде санкционирана ако към края на годината се окаже, че авансовите вноски са били подценени (фирмата по своя воля си ги прави тези вноски, без да са й искани по силата на закона, затова и не се санкционира, все пак дава нещо предварително по свое желание).

3. Месечни авансови вноски за корпоративен данък

Когато през предходната година фирмата има приходи от продажби повече от 3 милиона лева (без ДДС), трябва да прави месечни авансови вноски за корпоративен данък.

4. Тримесечни авансови вноски за корпоративен данък

Фирмите, които за предходната година имат приходи от продажби между 300 хиляди и 3 милиона лева (без ДДС) са длъжни да правят тримесечни авансови вноски за корпоративен данък. Фирмите с приходи от продажби под 300 хиляди лева (без ДДС) по свое желание могат да правят тримесечни авансови вноски за корпоративен данък.

5. Как се определят месечните авансови вноски за корпоративен данък
Месечната авансова вноска за корпоративен данък (която касае само фирмите с приходи от продажби за предходната година над 3 милиона лева без ДДС) е равна на декларираната от фирмата прогнозна печалба за текущата година / 12 месеца * 10% (или колкото е корпоративния данък през годината). Прогнозната печалба за текущата година се декларира в годишната декларация за предходната година.
Пример:
Фирмата Х декларира в годишната си данъчна декларация за 2012 г., че през 2013 г. очаква да има печалба от 120 хиляди лева. В такъв случай месечната авансова вноска ще е равна на 120 хиляди / 12 месеца * 10% = 1000 лева.
Сигурно някой ще се запитат защо ли фирмата Х вярно и честно да декларира какво очаква да спечели през 2013 г., а не да декларира, че очаква загуба примерно (и няма изобщо да прави авансови вноски). Отговорът е, защото ако в края на годината се окаже, че печалбата е с повече от 20% над декларираната очаквана, ще има санкции (виж следващите пояснения)
6. Как се определят тримесечните авансови вноски за корпоративен данък
Тримесечната авансова вноска за корпоративен данък (която касае фирмите с приходи от продажби за предходната година между 300 хиляди и 3 милиона без ДДС) е равна на декларираната от фирмата прогнозна печалба за текущата година / 4 тримесечия * 10% (или колкото е корпоративния данък през годината).
Пример: Фирмата Y декларира в годишната си данъчна декларация за 2012 г., че през 2013 г. очаква да има печалба от 12 хиляди лева. В такъв случай тримесечната авансова вноска за корпоративен данък ще бъде 12 хиляди / 4 тримесечия * 10% = 300 лева.
Отново, ако фирмата си занижи прогнозната печалба за следващата година с повече от 20%, ще има санкции
7. Деклариране на авансовите вноски за корпоративен данък
Задължителните авансови вноски за корпоративен данък за текущата година (касаещи фирмите с приходи от продажби поне 300 хиляди лева за предходната година) се декларират с годишната данъчна декларация за предходната година (в годишната данъчна декларация за 2012 г. се декларират за 2013 г., в декларацията за 2013 г. се декларират за 2014 г. и т.н.).
Когато новоучредено дружество в резултат на преобразуване има задължение за тримесечни авансови вноски за корпоративен данък, се подава декларация по образец в срока за плащане на първата авансова вноска след преобразуването.
Фирмите, които искат по своя воля (без закона да ги принуждава) да правят тримесечни авансови вноски за корпоративен данък, подават декларация по образец в срок преди плащане на първата избрана тримесечна авансова вноска.
8. Декларация за промени на авансови вноски
Фирмите могат да подадат декларация по образец за намаляване или увеличаване на авансовите вноски, ако през годината смятат, че прогнозната печалба се разминава с декларираното в годишната данъчна декларация за предходната година.
Пример:
Фирмата Х декларира в годишната си данъчна декларация за 2012 г., че очаква през 2013 г. да има печалба от 100 хиляди лева. През време на годината вижда, че нещата вървят по-добре или по-зле от очакваното и решава да си подаде декларация за промени на авансовите вноски (може да ги намали или увеличи, за да избегне пропуснати ползи или санкцията) .
След подаването на декларацията за промени на авансовите вноски, последните могат да се плащат по новите им нива. Същата тази декларация се подава и при преобразуване на дружеството, когато ще има налице промяна в размера на определените от приемащото дружество след преобразуването авансови вноски. Декларацията трябва да се подаде в срока за извършване на първата авансова вноска след преобразуването.
Тази декларация за промени на авансовите вноски вече беше разкрито от данъчен експерт, че може да послужи за злоупотреби. Така например фирма, която е длъжна да прави авансови месечни вноски (значи за предходната година има приходи от продажби над 3 милиона лева без ДДС) може да декларира в данъчната си декларация за 2012 г., че очаква печалба 0 през 2013 г. Няма нищо незаконно в това (разбира се поема се риска данъчните да се издразнят и тази фирма да попадне „под обстрел“ по принцип, но собственика на фирмата си поема рисковете). Да допуснем, че фирмата реално ще има печалба за 2013 г. от 1 милиона лева. За да няма санкции за занижените прогнози за печалбата, фирмата може да подаде преди последната 12-та авансова вноска (значи преди тази за декември месец) декларация за промени на авансовите вноски, където вярно и честно ще си напише прогнозната печалба и ще си внесе авансово данъка малко преди края на годината. Така все едно не са правени авансови вноски за корпоративен данък.
Много тъпа грешка на законодателите, дали не е умишлена? По-добре да ги махнем тези авансови вноски, ако ще се държат вратички в закона. Или да се облагаме авансово, или да не се облагаме авансово. Стига с надеждите някой да е толкова наивен, че да плати авансови вноски след като в закона е оставена може би съвсем умишлено вратичка, която почти напълно обезсмисля останалите правила.
9. Санкции при превишение на годишния корпоративен данък над определените авансови вноски
Ако дължимия годишен корпоративен данък надвиши с повече от 20% сумата от определените месечни авансови вноски за годината или ако 75% от дължимия годишен корпоративен данък надвиши с повече от 20% сумата от определените тримесечни авансови вноски за съответната година, върху превишението над 20% се дължи лихва. Тази лихва се определя съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания и се изчислява от 16 април до 31 декември на съответната година, а за новоучредено дружество в резултат на преобразуване – от датата, следваща датата, на която изтича срокът за извършване на първата тримесечна авансова вноска, до 31 декември на годината на преобразуването. Разбира се в „Закона за лихвите….“ не пише колко е законната лихва… Трябва да се бръкне по-надълбоко. И така според постановлението на министерския съвет законната лихва за държавни вземания в лева е 10% + основния лихвен процент на БНБ (който е около 0%). Кръгло 10% на година.
Формули за изчисляване на дължимата лихва:
1. за месечните авансови вноски:
А = Б – (В + 0,2 В), където:
А е сумата, върху която се дължи лихва;
Б е дължимият годишен корпоративен данък;
В е общият размер на определените месечни авансови вноски за годината;
2. за тримесечните авансови вноски:
А = 0,75 Б – (В + 0,2 В), където:
А е сумата, върху която се дължи лихва;
Б е дължимият годишен корпоративен данък;
В е общият размер на определените тримесечни авансови вноски за годината
В закона така е написано, че вероятно дори и в НАП за определен период от време няма да знаят какво да правят. Затова няколко примера с разяснения
Пример 1:
Фирмата Х е длъжна през 2013 г. да прави месечни авансови вноски за корпоративен данък на основание на това, че през 2012 г. (предходната година) има приходи от продажба повече от 3 милиона лева без ДДС. Фирмата Х декларира в годишната си данъчна декларация за 2012 г., че през 2013 г. очаква да има печалба от 1,2 милиона лева. На това основание се определят месечните авансови вноски в размер от 1,2 милиона лева / 12 месеца * 10% корпоративен данък. Или месечната авансова вноска за корпоративен данък би трябвало да бъде 10 000 лева. За 12 месеца се събират авансови вноски от 120 000 лева според декларираното. Обаче годината е по-добра от очакваното и фирмата реализира печалба от 1,3 милиона лева.
Сумата, върху която се дължи лихва ще е равна на годишния корпоративен данък за 2013 г. – общия размер на авансовите вноски за годината * 120%.
За печалба от 1,3 милиона лева корпоративния данък за годината е 130 хиляди лева (10% от 1,3 милиона).
Общия размер на авансовите вноски за годината бяха 120 хиляди. Умножени по 120% прави 144 хиляди лева.
Така 130 хиляди – 144 хиляди е отрицателно число. В този случай няма да има санкция, тъй като на отрицателно число или на 0 няма как да се начисляват лихви.
Интересно при каква печалба фирмата Х би излязла в нарушение.
Отговорът в случая (а и по принцип) е 1 440 000,10 лева печалба. До 1 440 000,09 лева печалба няма да се дължат никакви лихви. Тоест фирма, която е длъжна да прави месечни авансови вноски за корпоративен данък, може да си позволи да реализира с 20% по-голяма от декларираната прогнозна печалба и това няма да се санкционира.
Пример 2:
Същия случай от пример 1, но фирмата Х реализира печалба от 1,62 милиона лева, при прогнозни 1,2 милиона и внесени месечни авансови вноски 120 000 лева.
Така годишния корпоративен данък е 162 000 лева (10% от 1,62 милиона лева). Фирмата не дължи лихва за сумата от 120 хиляди * 120% или за 144 000 лева. Лихвата ще се дължи за разликата между 162 хиляди лева и 144 хиляди лева. Или за 18 хиляди лева.
Тези 18 хиляди лева трябва да се умножат по законната лихва (10% + основния лихвен процент на БНБ, за примера ще приемем, че е 0). Периода, за който ще бъде изчислена лихвата от 10% върху 18 хиляди лева ще бъде 16 април до 31 декември. Според постановлението на министерския съвет дневната законна лихва лихва е равна на годишната / 360. От 16 април до 31 декември включително има 260 дни.
В такъв случай лихвата, която фирмата Х ще дължи е равна на 260 дни / 360 * 10% (за примера ОЛП на БНБ е равен на 0) или около 7,22%.
Така 18 000 * 7,22% прави 1299,60 лева лихва
Важното е да се знае, че фирмата, която е длъжна да прави месечни авансови вноски за корпоративен данък не може да си позволи да има печалба повече от 20% над декларираната прогнозна, в противен случай ще се санкционира
Пример 3:
Фирмата Y е длъжна да прави тримесечни авансови вноски през 2013 г. на основание на това, че през 2012 г. е имала приходи от продажби между 300 хиляди и 3 милиона лева без ДДС. Фирмата Y декларира в годишната си данъчна декларация за 2012 г., че очаква през 2013 г. да има печалба от 1 милион лева. Обаче не си е направила добре сметката и реализира печалба 1,3 милиона лева.
В този пример фирмата Y е била длъжна да прави тримесечни авансови вноски за корпоративен данък от 25 000 лева (100 000 лева, което е годишния корпоративен данък / 4).
При 3 авансови вноски по 25 000 лева, общо дължимите тримесечни авансови вноски според прогнозираната печалба са 75 000 лева.
Според формулата в закона дължимата лихва = 75% от годишния корпоративен данък – 120% от общия размер на авансовите вноски за годината или за примера:
75% от  130 000 лева (това са 10% от 1,3 милиона печалба) – 120% от 75 000 лева =
97 500 – 90 000 = 7 500 лева. Върху тази сума трябва да се начисли лихва в размер 10% + ОЛП на БНБ (виж за подробности постановлението) за период от 260 / 360 дни
Така върху 7 500 лева трябва да се начисли лихва от около 7,22% или 541,50.
С колко може да си позволят фирмите, които са длъжни да правят тримесечни авансови вноски за корпоративен данък (тези с приходи от продажби за предходната година между 300 хиляди и 3 милиона лева без ДДС) да реализират по-голяма печалба от прогнозната, без санкция?
Отговорът е 20%
При декларирана прогнозна печалба от 1 милион лева, а реализирани на практика 1,2 милиона, според формулата от закона лихви ще се дължат върху
75% от 120 хиляди – 120% от 75 000 (3 тримесечни авансови вноски за корпоративен данък от 25 000 лева) или върху 0.
10. Внасяне на авансовите вноски за корпоративен данък
Месечните авансови вноски за корпоративен данък се внасят:
– за месеците януари, февруари и март – до 15 април на текущата календарна година
– за месеците от април до декември – до 15-то число на месеца, за който се отнасят
Тримесечните авансови вноски за корпоративен данък се внасят:
– за първото тримесечие (януари, февруари, март) – до 15 април
– за второто тримесечие (април, май, юни) – до 15 юли
– за третото тримесечие (юли, август, септември) – до 15 декември
за четвъртото тримесечие не се прави тримесечна авансова вноска

До 31 март на следващата година с подаването на годишната данъчна декларация се прави изравняване и каквото не е внесено авансово се довнася, а с него и лихвите при подценяване на прогнозните за печалба.

Един коментар to “Авансови вноски за корпоративен данък”

  1. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

    […] Авансови вноски за корпоративен данък Хайде да намалим цената на тока Банкови сметки и кодове за плащане на данъци при НАП от 01.01.2013 г. Работни дни през 2013 година в България Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане Данък върху разходите в България Да либерализираме прането Защо данъка върху “представителните разходи” трябва да стане 15% Данък върху лихвите? Хайде данъчната система да е неутрална когато трябва, и да оказва влияние където трябва Фактури – с ДДС и без ДДС, изисквания към фактурата в България Граждански договор със самоосигуряващо се лице (свободна професия) Облагане с патентен данък Работни дни през 2012 година в България Защо се подава данъчна декларация при доход от граждански договори задължително? (по дилемата на затворника) Осигуровки и други данъци на самоосигуряващо се лице (свободна професия) Регулиране на слаба капитализация Регистрация на самоосигуряващо се лице (свободна професия) Здравно осигуряване в България Индекс на Херфиндал-Хиршман (Herfindahl-Hirschman Index – HHI) и принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ За и против добавката за стаж Сключване на трудов договор – документи, правила, процедури Лудостта по лалетата Има ли нужда от поставяне на граници на цената на такситата? Пране на пари и “плоския данък” Защо данъка върху добавената стойност се нарича така? С колко забогатява населението в България в периода 1998-2010? Кредитната карта – кога си струва и кога не Пирамидата на Маслоу, социализъм, демокрация “Амортизация като пречка” или “Хайде разходите за Дълготрайни активи да се признават веднага” Слабите играчи и новите планове на отбора Ускоряване на ученето в екипите Човекът, технологията и музиката Анализ на част от „Посткапиталистическото общество” от Питър Дракър Казус по макроикономика за УНСС Казус по микроикономика за УНСС […]


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.