Финансовите пирамиди на Пинера – успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планета

Годината е 1980 г. „Един призрак броди по света…“ Това е призракът на решилите да направят заложници всички правителства на планетата.

Първоначалната бомба е предвидена за 1981 г.

В средно голяма и бедна страна, управлявана от военна диктатура, ще се направи експеримент, който в последствие да бъде даван за пример на останалите страни на планетата, и който ще разруши социалните им системи, а за определен период от време ще постави на колене правителствата им.

За параван се използва ентусиазиран младеж, който може би толкова години по-късно все още не знае в какво участва, и който в крайна сметка може би няма вина за това, което се случва, (въпреки че е трудно да се повярва на подобна версия имайки предвид, че съвпадението на фамилията не е случайно). Този младеж се казва Хосе Пинера, а бомбардираната страна, която ще се дава за пример е Чили.

„Ура, вие вече сте свободни от правителството, повече няма нужда да плащате данък пенсии на държавата“.

„Ще го плащате и на нас, ура!“

Бомбата избухва на първи май 1981 г. Работниците вече са свободни от държавата и не е нужно да плащат повече данък пенсии. Само трябва да плащат някакви минимални 10% осигуровка за пенсия на задължителен частен пенсионен фонд, до края на кариерата си. Имат възможност на избор – държавна пенсия или такава от частен пенсионен фонд.

„1981 г., по време на диктаторския режим на Пиночет. Хиляди са арестувани, изчезнали, застреляни и измъчвани. Обществената свобода е задушена, профсъюзите спрени, политическите партии забранени, а опонентите изпратени в изгнание. Критиците са отстранени от университетите. Медиите са абсолютно цензурирани. Без възможност за публичен дебат, под силен натиск от диктатурата, работниците, които биха останали към старата система били принудени да се присъединят към частните пенсионни схеми, заедно с всички, които стъпват на пазара на труда за първи път.“

Докато държавата проявява солидарност, и поради тази причина няма как да направи пенсионерите милионери, то благодарение на задължителния частен пенсионен фонд всеки ще си има собствена сметка, няма да си я дели с никой и определено ще блажи страшно, особено като се пенсионира.

Как работи:

Финансовите пирамиди представляват модели за правене на бизнес, при които приемането на нови членове носи приходи на старите членове. Обикновено не се произвеждат никакви продукти или услуги.“

Малко избързахме.

Работниците в Чили вече са свободни от държавата, а трябва да плащат задължително само 10% от доходите си на частни компании, които правят бизнес – наречени частни пенсионни фондове. Вярно, че частните пенсионни фондове не произвеждат никакви продукти или услуги, но и това е чисто съвпадение. Затова, по-добре, дайте да празнуваме за Чили!

Голяма радост – военната диктатура позволява на работниците си да се освободят от нея. И правдоподобно звучи и толкова хуманно. Освен това работниците могат да внасят доброволно още 10% от доходите си в частни пенсионни фондове, за да имат още повече пари по личната си сметка, която не могат да пипат в следващите 40 години, и която ще ги направи богати. Освен това, тези 10% доброволно внесени пари в частни фондове са освободени от данъци(когато се внасят)!

Повечето финансови пирамиди се възползват от объркването между истинския бизнес и сложните, но убедителни финансови схеми.“

Частната компания по принцип предлага някаква добавена стойност на клиентите си, прави всичко възможно да им предложи повече добавена стойност, за да може да ги задържи да продължат да си купуват от нея и в следствие компанията да печели. Ако не може да се справи, фалира.

Задължителния частен пенсионен фонд, първо е частен, тоест работи за печалба и теоретично не може да фалира. По принцип е истински бизнес, регистриран съгласно закона, всичко е честно, всичко е точно, а клиентите на фонда ще са му клиенти в следващите десетилетия, гарантирано. Дава ли добавена стойност за клиента, дали е толкова важно? Къде ще отиде клиента като е задължен да участва в убедителната финансова схема на частните фондове? При конкурентния частен пенсионен фонд, който носи в крайна сметка същата добавена стойност? И какво от това ако изгуби един клиент? Нали от конкурента също ще избяга друг клиент, който ще заеме мястото на тръгналия си?

Държавата каквото и да прави, все я сочат с пръст, все дава малки пенсии, а частните пенсионни фондове със само 10% задължителна вноска всеки месец, ще направят всички пенсионери много богати, ония будалите с държавните пенсии да блъскат цял живот и да хрупат хляб накрая, за пенсионерите с частни пенсии ще има пасти с хайвер от акула. А вие пробвали ли сте хайвер от акула?

Централната идея на финансовите пирамиди е, че на членовете им се обещава, че ще получат многократно по-големи облаги от приноса на други хора, по-късно като възнаграждение.

95% от работниците тогава се присъединяват към задължителните частни пенсионни фондове. Те вече са свободни от правителството и няма да плащат повече данък пенсии на държавата. Никой не обича да плаща данъци, нали така? Друго си е да трупаш в собствена сметка.

А свободата е относително нещо. Частните пенсионни фондове са създадени от държавата, регулират се от държавата, и основното, в което могат да инвестират са държавни облигации.

Работниците повече няма да плащат данък пенсии на държавата (тъй като не обичат да плащат данъци), задължителния им частен пенсионен фонд ще го прави вместо тях, срещу комисионна.

А за да не може схемата да се разбере бързо – фондовете може да са с различен риск. Едни безрисково ще купуват държавни облигации от… Афганистан например. А други ще могат и да рискуват. Младите работници могат съвсем спокойно да си позволят да рискуват пенсията си, даже трябва да се поощряват да я рискуват(нали ще рискуват и ще загубят, организаторите на схемата винаги печелят), а по-старите ще изберат сигурното – държавни облигации от Испания например, или може би нещо португалско?

Момента с държавните облигации е много интересен. До преди схемата „задължителни частни фондове“, работниците си плащат данък пенсии и получават държавна пенсия. След това обаче, работниците спират да плаща данък пенсии на държавата, а ги дават на частен фонд. Държавата обаче трябва да плаща пенсиите на текущите пенсионери, но няма приход (Чили има какво да изнася, но с нормалните държави не е точно така). Затова почва да издава дълг – облигации. Задължителните частни пенсионни фондове купуват тези облигации – това се нарича управление, за което работника плаща комисионна на фонда. За по-просто работника ползва посредник, на който плаща комисионна, за да си плати данъците към държавата, от които е избягал. Но не е чак толкова просто, защото държавата започва да затъва в дългове. Колкото по-затънала е в дългове, толкова по-висока става лихвата, която плаща (в някои държави пък вместо с държавен дълг през 2007-8 си плащат сметката благодарение на евтина проституция). В този момент на частните фондове започва да им става тясно в този капиталов (за организаторите) пазар. Тогава започват да търсят къде да инвестират в други държави. От където ще взимат максимално ниска доходност – това значи максимална сигурност, нали така? Официалната версия за това поведение е „диверсификация на риска“. Но по принцип се нарича национално предателство. Парите на работника се изнасят зад граница законно, а когато един ден трябва да му се върнат под формата на пенсия, ще са се изпарили. Но още малко търпение.

Видяхте ли как лапнаха въдицата в Чили(но като се замисли човек, дали са лапнали, по време на военна диктатура не е много сигурно)? Дайте да го пробваме този номер в още държави от Латинска Америка и други държави, които си имат достатъчно проблеми, че със сигурност ще се хванат – например в Източна Европа, и България също.

Реалността 31 години след залагане на бомбата в Сантяго

Централната банка на Чили повишава лимитите за чуждестранни инвестиции на дружествата управляващи частните фондове, за да им позволи да диверсифицират портфейлите си. Общия размер на чуждестранните инвестиции към 1 септември 2011 г. не трябва да надхвърля 80% (нали все пак не трябва целия капитал да се изнесе зад граница, иначе ще стане прекалено подозрително).

Управляващите дружества(АFPs) предлагат 5 типа пенсионни фондове с различен риск. Централната банка на Чили  поставя лимити на чуждестранните инвестиции на всеки от 5-те типа фондове, като A са най-рисковите, а Е са най-малко рисковите.

Лимит на чуждестранната инвестиция

Вид фонд

A

B

C

D

E

100%

90%

75%

45%

35%

Източник: Banco Central de Chile, Comunicado de Prensa, el 4 de noviembre de 2010.

Има логика това нещо. Фонд тип „А“ инвестира супер рисково и затова няма лимит. Фонд от тип „Е“ е с най-нисък риск и трябва повече да купува държавен дълг на Чили, и по-малко държавен дълг на… Северна Корея примерно.

В края на октомври 2010 общия размер на активите под управление на 6-те частни пенсионни дружества е 140 милиарда долара и около 47,5% от тях са извън страната (като за фондовете тип „А“ 71,4% от средствата са изнесени извън граница, а 95,2% от средствата на фондовете от тип „Е“ са в Чили).

Според правилата на чилийските „мултифондове“, работниците (до 55 години за мъжете и 50 години за жените) могат да избират всеки от 5-те типа фондове. По-възрастните не може да избират фонд тип „А“ (най-високорисковия). Онези, които не изберат, автоматично се разпределят според възрастта си (за възраст до 35 години – фонд тип „B“). Към месец май 2010 г., около 60% от хората са били служебно разпределени(това е то личното и частното, нали така?).

От юни нови правила стимулират работодателите да внасят допълнително средства за пенсия на своите работници, също така работниците също трябва да внасят допълнително доброволно.

Доброволните схеми (APVC plans) са предназначени да допълнят задължителните индивидуални сметки управлявани от частните пенсионни дружества (AFPs). От октомври 2008 г., когато тези схеми са представени, само 5 компании са предложили доброволни схеми на общо 188 работника (към февруари 2011). Новите правила за доброволните схеми (APVC plans) включват:

–          за да се въведе APVC план, минималния процент или брой работници в една компания се сваля до 15% или 100 работника, което е по-малко. До преди това трябва поне 30% от работниците или 300 работника да участват в схемата.

–          работника да може да си изтегли цялата сума незабавно ако има 24 месеца вноски от последните 60 месеца при същия работодател

–          процесите на въвеждане на схемата и включването на работниците да се оптимизират

(всичко в името на това повече пари да се прибират по-лесно)

APVC плана се създава по силата на договор между работодателя и институцията, която има право да администрира плана – частен фонд, банки, осигурителни компании, взаимни фондове, инвестиционни посредници и др. Работодателите трябва да правят вноски (освободени от данъци) на всички участници в схемата. Размера на вноската зависи от условията на всеки план.

Като още един стимул да се насърчава доброволното спестяване в частен фонд, правителството дава годишна субсидия 15% от общия размер на доброволно направените от работника вноски за пенсия (удивителното на цялото това нещо е, че после тези фондове ги наричат частни, субсидията не се смята за недопустима държавна помощ, а работниците били избягали от правителството). Максималната годишна субсидия е 497 долара на работник. За да има право на субсидията, работника трябва да е правил редовно вноски в личната си сметка, като общия размер на доброволно спестяване не може да надхвърля с повече от 10 пъти задължителните вноски през годината. Обаче работниците трябва да върнат субсидията ако изтеглят каквото и да е от доброволно направените вноски преди пенсионна възраст.

От юли 2011 г. всички работодатели трябва да плащат разходите за осигуровки за наследствени пенсии и пенсии за инвалидност на своите служители. Пенсионната реформа от 2008 г. прехвърли това задължение от работника към работодателя.

Според чилийската пенсионна схема, работниците плащат 10% от доходите си в задължителен частен пенсионен фонд по избор. 6-те управляващи дружества, от които може да се избира (дори в България са вече 9, а резултатите са плачевни) прибират административна входна такса 1,73%. Това означава, че данък пенсии за частен фонд всъщност не е 10%, а 11,73%, но от тях само 10% отиват в „лична“ сметка на работника, а останалите се прибират от фонда. По друг начин казано още при внасянето на вноската, 14,75% от парите на работника ги няма и са прибрани от фонда за входна такса. Работодателските вноски към сметката на работника са доброволни.

Икономическата теория казва, че в дългосрочен период, в един свободен пазар, фирмите трябва да реализират „нормална“ печалба. В краткосрочен период е възможно някои фирми да реализират над нормалната печалба ако въвеждат иновации, но единствения начин, при който фирма може да реализира над нормалната печалба в дългосрочен период, е да разполага с монополна власт. При сравняване на възвръщаемостта на собствения капитал на пенсионните дружества в дългосрочен период, се оказва, че те реализират многократно по-голяма печалба от идентични индустрии във финансовия сектор (банките). Това дава основание да се подозира, че частните фондове в Чили реализират свръхпечалба и разполагат с монополна власт. Големият успех на чилийската пенсионна система – свръхпечалба за организаторите на схемата, подаяния по милост от правителството за мнозинството от пенсионерите.

От юли 2011 г. започна последната фаза на включване на 60% от най-бедните граждани навършили 65 години към първия стълб на държавната солидарна пенсионна система.

Първата фаза се въвежда през юли 2008 г. като са обхванати 40% от най-бедните навършили 65 години. Правителството очаква броя на бенефициентите да нарасне от над 900 000 през май 2010 г. до над 1,1 милиона през 2012 г.

Мащабното завръщане на държавната солидарна пенсионна система (SPS) е крайъгълния камък на пенсионната реформа в Чили през 2008 г. и доказателство за провала на 30 годишната схема на частните пенсионни фондове (от гледна точка на населението, иначе за организаторите е схема за милиарди разбила социалния мир).

През 2010 г. както е предвидено в закона за пенсионна реформа от 2008 г., правителството въвежда нов начин да измерва бедността, който включва модифициране на определението за семейство и за доход на глава от семейството, ползвайки различни източници за установяване на дохода.

Основната солидарна пенсия е 158 долара на месец (75 000 песос, минималната работна заплата в Чили е 362 долара). Правото на получаване на солидарната пенсия за старост се получава ако лицето:

–          е навършило 65 години;

–          няма право на друга пенсия;

–          е живяло в Чили поне 20 години, и поне 4 от последните 5 години преди кандидатстването за тази пенсия; и

–          е член на семейство, което спада към най-бедните 60% в страната.

Право на солидарна пенсия за инвалидност се получава ако лицето:

–          е между 18 и 64 години;

–          не получава друга пенсия;

–          е със степен на инвалидност установена от медицинска комисия;

–          е живяло в Чили за 5 от последните 6 години преди да кандидатства; и

–          е член на семейство, което спада към най-бедните 60% в страната.

При навършване на 65 години солидарната пенсия за инвалидност се превръща в солидарна пенсия за старост.

Държавата доплаща на всички правили вноски в задължителен частен фонд разликата между пенсията, която получават от частния фонд и минималната солидарна пенсия, ако отговарят на условията за получаване на солидарна пенсия.

Ако може да се вярва на Асоциацията на частните фондове, те плащат 887 255 пенсии. Очакванията на правителството са през 2012 г. 1,1 милиона пенсионера(в 60% най-бедни семейства) да получават минимална пенсия за сметка на държавния бюджет.

С думи прости, уж частните пенсионни фондове са частни, но правителството дава субсидия ако получават допълнителни вноски, уж работника се беше спасил от правителството, но се оказва, че в масовия случай правителството трябва да го спасява с минимална пенсия. Цената на това спасяване е увеличаване на държавния дълг. Уж частните пенсионни фондове щяха да решават проблеми, но заради тях правителствата по света ще падат едно по едно на колене. Кой ще плати отново сметката за експеримента? Нали е ясно кой?

Унгария защити националните си интереси и прекрати мародерството, за наказание й свалиха рейтинга и се възприема като по-рискова. Да се чете: спряла е кранчето и не може да се източва.

В името на националната независимост:

Да закрием задължителните „частни пенсионни фондове“

Забележка – статията е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на акции, облигации, злато и други подобни.

Всяка прилика с действителни лица и събития е толкова случайна, колкото случайности има в природата.

Източници:
http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/intl_update/2010-12/index.html
http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/intl_update/2011-05/index.html
http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/intl_update/2011-06/index.html
http://www.ssa.gov/policy/docs/progdesc/intl_update/2011-07/index.html

Locations of visitors to this page
Tyxo.bg counter
Site Meter
Google Analytics Alternative
Clicky

29 коментара to “Финансовите пирамиди на Пинера – успех за организаторите на пенсионната система от Чили, измама за цялата планета”

  1. „Частните фондове са притеснени“ за пенсиите на родените след 1959 г. – ха ха | Alexander Todorov Network Says:

    […] Никога няма да се запишем да участваме доброволно в подобна схема. За вас, вие си знаете. На нас такава „втора […]

  2. Градушката – отдел Задължителни “частни пенсионни фондове” към юни 2013 г. | Alexander Todorov Network Says:

    […] за цялото си успешно (за организаторите на схемата) съществуване, универсалните пенсионни […]

  3. Сектанти за проблемите на пенсионните системи « Alexander Todorov Network Says:

    […] който бил по-добър от държавните пенсионни системи (поне това гласи пропагандата), и който бил “капиталово-натрупващ“. Сега обаче […]

  4. Шарлатаните – задължителни “частни пенсионни фондове” към декември 2012 г. « Alexander Todorov Network Says:

    […] за цялото си успешно (за организаторите на схемата) съществуване, универсалните пенсионни […]

  5. Съдържание на блога « Alexander Todorov Network Says:

    […] за приватизация на социалното осигуряване в САЩ Финансовите пирамиди на Пинера – успех за организатор… Промени в пенсионната система на Унгария през 2010-2011 […]

  6. Върхушката – отдел Задължителни “частни пенсионни фондове” към март 2012 « Alexander Todorov Network Says:

    […] Обаче все пак данъкоплатеца роден след 1959 г. го насилват с държавна репресия да дава 5% от доходите си в полза на “частни фирми” всеки месец, и може би има право да знае истината за парите си? Защото преди повече от десетилетие му беше обещано и, че заради невероятната чилийска схема, много по-добра пенсия ще взима, тъй като схемата е изключително успешна? […]

  7. Повечето унгарци искат да спасят задължителните частни пенсионни фондове? « Alexander Todorov Network Says:

    […] а от организацията защитаваща интересите на финансовите пирамиди в Унгария, изпратили до председателя на ЕК Жозе Барозо […]

  8. Финансови пирамиди с държавна принуда – трайни тенденции « Alexander Todorov Network Says:

    […] тенденции на схемата, чиято жертва са страни като Чили, държави в Африка, Латинска Америка и Източна […]

  9. 1211 – Измамата принудителни задължителни “частни пенсионни фондове” « Alexander Todorov Network Says:

    […] пенсионната система да се приватизира изцяло, както в Чили демократично са наложили по време на военна дикта…. Тъй като образованието, културата, инфраструктурата […]

  10. Пенсионна възраст 65 = 45% по-висока пенсия « Alexander Todorov Network Says:

    […] Ако пенсионната възраст в България е 65 години (а тя е вече толкова, освен ако някой няма стаж 37 години + 4 месеца или за жените 3 години стаж по-малко), то през 2048 г. размера на пенсиите като процент от дохода преди пенсионирането ще е 18% по-висок. Обаче не бързайте. Това не е 18% увеличение на пенсията, а много повече. В момента пенсиите в България са около 40% от дохода на лицето преди пенсионирането (37 години стаж * 1,1% = 40.7%). 18% повече означава, че пенсиите ще се увеличат с близо 45% от сегашното си ниво. Без да е необходимо повече нито повишаване на възраст, нито допълнителна намеса на финансовите пирамиди от Чили вид. […]

  11. Подготвят Чехия за разграбване « Alexander Todorov Network Says:

    […] След което се лансират спасителите (това са финансовите пирамиди по Чили схемата) – принудителните задължителни „частни пенсионни […]

  12. 911 – Къде принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ са инвестирали парите на данъкоплатците « Alexander Todorov Network Says:

    […] и да плати). Една от заявките, която официално дава „Чили схемата“, е данъкоплатеца да се освободи от държавата и да […]

  13. Скритата реклама на принудителните задължителни “частни пенсионни фондове”, чрез насаждане на страх « Alexander Todorov Network Says:

    […] поради масовите пенсионирания след 1989 г. и заради финансовите пирамиди наречени задължителни „частни пенсионни фондове“ […]

  14. Какви пенсии предлага „най-успешната пенсионна система“ в Чили « Alexander Todorov Network Says:

    […] черта на финансовите пирамиди е, че работят много добре до момента, в който трябва да […]

  15. Как е възможно да работя повече, а да получавам по-ниска пенсия « Alexander Todorov Network Says:

    […] като държавата се справи с финансовите пирамиди наречени задължителни „частни пенсионни фондове“ […]

  16. Кой изпълнява функцията на сервитьорка на принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“? « Alexander Todorov Network Says:

    […] за тях, а за младото поколение – родените след 1959 г. По прехвален модел от страна от третия свят се взело решението пенсионната система да се състои […]

  17. Давид Севрюков Says:

    а каква е пенсията плащана от частните фондове? Примерно в Дания допълнителната пенсия която зависи от осигуровки – е не повече от половината на националната им..

    • Alexander Todorov Network Says:

      Допълнителна пенсия от частен фонд може да има, но който иска такава. В случая в България принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ НЕ ДАВАТ допълнителна пенсия. Пропорционално на парите, които държавата е взела насила и дала на някоя от 9-те частни фирми, държавната пенсия на жертвата (данъкоплатеца роден след 1959 г.) се намалява. Тоест в най-добрия случай, ако тези фондове реализират нулева реална доходност, това, което държавата няма да го даде, ще бъде получено от принудителния фонд. Обаче реалността далеч не е такава, защото минималната доходност на тези „частни фондове“ е 3% по-ниска от средната за бранша. Тоест бранша ако загуби 97% от парите, то няма никакъв проблем някоя от 9-те фирми да загуби 100% от парите. Говорим си за схема за източване на парите на хората, милиарди лева лишения, и то напълно законно. Колкото до Чили, пенсията, която дава частния фонд е по-ниска, отколкото ако бяха получавали пенсия от държавата, и това е напълно естествено. Частното осигуряване в задължителна форма НЕ Е СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ, а тотална измама, и носи печалба единствено на собствениците на фондовете, всички данъкоплатци са жертвата на схемата и търпят лишения и загуби.

  18. От къде идват дупките в бюджета на НОИ и как да се затворят « Alexander Todorov Network Says:

    […] репресия да плащат данък пенсии вместо на НОИ, на финансови пирамиди от пенсионен вид. Тоест държавата дере кожите на данъкоплатците, но […]

  19. todor Says:

    Какво предлагате г-н Александров, социализъм? Аз не искам да плащам пенсията на комуниста от Дс който сега взема 500-600 лева ,а е малтретирал дядо ми в Белене! Нали? Чили е страната на капитала, а там в Чили който може печели, който е тъп и прост не става, не печели и пак получава 100 лева, еквивалента Ви. Така че конкуренция на хората, тъпите ще страдат, умните ще прогресират какво да на напрявя, Госпед ме е направил по умен , или… по тъп. социализма умря

    • Alexander Todorov Network Says:

      Държавата Чили от къде взима парите да плаща минималните пенсии едва покриващи физическото оцеляване на 60% от пенсионерите? От въздуха ли ги взима? Май идват от данъците. Само че чилиецът веднъж е кихнал парите на финансова пирамида, после като се пенсионира се оказва, че „личната му сметка“ е празна или в нея няма почти нищо, тъй като е криза и всички фондове губят пари, което е нормално, но в дългосрочен план ще се оправи? И чилиецът пенсионер може би ще чака 10-20 години, че финансовите пирамиди от капиталов за организаторите на схемата тип да направят доходност?
      Какъв социализъм, какви 5 круши?
      Цялата битка на „либералите“ е не разходите на държавата за пенсии да се намалят, а няколко „частни фонда“ да изсмукват законно парите на данъкоплатците, а след 20-30 години, когато дойде време за плащане – държавата да плаща. Ето го най-пресен пример – „професионалните частни фондове“ в България 2010 г. Прибираха парите 10 години, а държавата плаща пенсиите.
      Чили – прибираха парите 30 години, даваха ги за пример(неслучайно близо 50% от парите са изнесени зад граница, никога няма да се върнат обратно), а 2008-ма правят реформа на системата си и връщат солидарния стълб. Защо обаче продължава да се лъже, че Чили работи на капиталов принцип като това свърши вече? Защото е много изгодно да се пробутват подобни измишльотини на баламите?

      Хайде и един въпрос като за либерали. Кой точно либерал би се радвал да му кажат, че ще плаща данъци не на държавата, а на частна фирма?
      Кой точно либерал може да каже, че данъкоплатеца има не просто интерес да плаща данъци на частна фирма, но има интерес да плаща повече данъци на частна фирма?
      Не трябваше ли либералите да се борят просто данъците да са ниски, а не да настояват така усърдно данъците да отиват в частни фирми?

  20. 1 Says:

    Държавния дълг на Чили е един от най-ниските в света 6.1 % от БВП (Факт), кредитен рейтинг А
    При капиталово натрупващия принцип, всеки получава, колкото е внесъл за пенсия. Ако примерно е работил само 1-2 години, или не е работил, откъде ще се натрупат средства? Обаче освен за пенсия, Чилийците плащат и данъци, а правителството определя приоритетите при разпределянето им – след като си оправиха инфраструктурата (изцяло подновена) и стимулираха икономиката (имат най-високия растеж в Латинска Америка за последните 30 години), на дневен ред е борбата с бедноста, и постиженията са им впечатляващи: постигнаха най-ниското ниво на бедност в Южна Америка). Така, че модела им работи, при това изключително добре!

    • Alexander Todorov Network Says:

      Капиталово натрупване в пирамидите тип Чили има единствено за собствениците на 6-те задължителни фонда. Ръста на Чили се дължи основно на това, че са един от най-големите износители на медна руда. И много правилно на дневен ред е „борбата с бедността“, защото заради финансовите пирамиди от „капиталов“ тип, близо 60% от чилийските пенсионери ще получават минималната социална пенсия (по стандартите в България би била равна на 100 лева месечно). И тази минимална пенсия се плаща от правителството. Това е големия успех на Чили схемата – фалит и мизерия за пенсионерите, поставяне на правителството в тежка зависимост, свръхпечалба за собствениците на принудителните „частни фондове“.

  21. Пенсионния модел в Чили vs Модела на осигурителния принос « Alexander Todorov Network Says:

    […] Какво не е наред в този модел обаче? „Очакват се 70% от дохода“ означава, че никой не гарантира, че очакванията ще се сбъднат, всъщност единствената гаранция идва от държавата както обикновено, и тя е равна на минималната пенсия, която покрива абсолютния минимум за оцеляване. Ако предположим, че се очаква тези 70% от дохода да се получават 10 години, а за да се заработят да са нужни 40 години, в които се внасят по 10% от дохода: […]


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.